Biologische hennen

Sinds maart 2024 hebben wij een mobiele kippenkar met daarin 249 biologische hennen. Wij zijn hier ontzettend blij mee!

De kippen mogen overdag vrij rond de kar lopen. Als de schemering intreedt lopen de kippen zelf naar binnen, waarna de luiken automatisch sluiten tegen vossen en marters. De kar heeft binnen twee verdiepingen: boven zijn de legnesten en de stokken waar ze graag op slapen, onder is een scharrelruimte.

Het idee van een mobiele kippenkar is dat hij elke week naar een ander stukje weiland rijdt. Zo scharrelen de kippen op schone stukken gras. Dit is belangrijk voor hun gezondheid: omdat de kippen niet in hun eigen drek lopen is de kans op een wormbesmetting minimaal. Kippen vinden het bovendien heerlijk om verse koeienvlaaien uit te pluizen (hierin zitten vaak wormen en insecten die ze lekker vinden) en het kleine laagje kippenmest is goed voor de bodem.

Verkoop eieren

De eieren van de hennen van Achtervennen worden verkocht vanuit de automaat op ons erf. Daarnaast zijn ze ook verkrijgbaar bij dorpswinkel Anne & Co in Ilpendam, de Oogst Shop in Haarlem, de Fruittuin van West in Amsterdam, natuurboerderij Hardebol in Landsmeer en boerderijwinkel Peter Smit in Zuidoostbeemster.